Nagyon jó dolog derült ki a mediterrán diétáról, több száz millióan örülhetnek neki
Az olívaolajban, tenger gyümölcseiben, diófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban és zöldségekben gazdag mediterrán diétának már korábban is kiderült több jótékony hatása, például a demencia megelőzésében is segíthet.
Most egy új tanulmány arról is lerántotta a leplet, hogy hogy ez az étrend a szívroham, a stroke, vagy a korai halálozás kockázatát is csökkentheti azoknál, akiknél magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – több száz millió embernek lehet ez jó hír.
A magas kockázati csoportba tartozó embereknek eddig különféle diétákat ajánlottak, sokszor nem kellően alátámasztott tanulmányokra hivatkozva.
Az új, a BMJ folyóiratban publikált, jelentős tanulmány azonban most 40 randomizált kontrollált vizsgálatot foglalt magába, hét különböző étrendbe sorolt, összesen 35 548 ember részvételével, akiket három évig követtek nyomon, így kapták meg a mediterrán diétára nézve kedvező eredményeket.
Néhány korlátja azonban volt ennek a kísérletnek: például nem tudtak a kutatók megbizonyosodni afelől, hogy a résztvevők valóban tartják-e magukat étrendjükhöz, vagy hogy hatással volt-e az eredményre egy gyógyszeres kezelés, vagy a dohányzás abbahagyása – a BMJ azonban minden részletre kiterjedő vizsgálatnak tekinti a tanulmányt.
A The Guardian idézte Tracy Parkert, a British Heart Foundation dietetikusát is, aki kiemelte: függetlenül attól, hogy valaki kockázati csoportba tartozik vagy sem, az egészséges étrend – mint amilyen a mediterrán diéta is – csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ahogyan a hozzá kapcsolódó egyéb problémák kialakulásának esélye is csökkenthető vele.