Ezrek életét mentheti meg egy új amerikai szabályozás, ami megtisztítaná az ivóvizeket
Az eddigi legerősebb állítást fogalmazta meg nemrég Michael Regan, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vezetője az örök vegyi anyagként emlegetett PFA-vegyületekkel kapcsolatban. Regan szerint az ivóvízre vonatkozó új korlátozásoknak köszönhetően több ezer halálesetet, valamint több tízezer, PFA-khoz kötődő súlyos megbetegedést lehetne megelőzni.
Az anyagokat vizsgáló kutatók szerint bár egyértelműen egyetlen betegséget sem lehet a PFA-khoz kötni, a kijelentés nem túlzás. Jamie DeWitt, a Kelet-Karolinai Egyetem immuntoxikológusa szerint egyre több tudományos kutatás erősítette meg azt a gyanút, hogy a PFA-k bizonyos rákos megbetegedéseket okozhatnak, valamint új összefüggéseket teremtett a vegyi anyagok és a fejlődéssel kapcsolatos problémák között.
Az „örök vegyi anyagoknak” is nevezett, nehezen lebomló poli- és perfluor-alkil vegyületeket (angol rövidítéssel PFA) egyebek mellett teflonedények, tűzoltóhabok, víztaszító textilek és élelmiszerek csomagolására használt anyagok gyártására használják. A PFA-vegyületek kategóriája több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben, így az élelmiszerekben és az ivóvízben is, és súlyosan egészségkárosító hatásúak lehetnek.
Az EPA becslése szerint 7357 halálesetet lehetne elkerülni azzal, hogy a PFA-k csökkenő koncentrációjával csökken a húgyhólyagrák, a veserák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
Az amerikai 3M nevű cég szerint azonban az EPA megállapításainak hiányzik a tudományos alapja, és a szervezet nem bizonyította, hogy
a vízügyi szabályozásra szükség van az emberi egészség vagy a környezet védelme érdekében.
A 3M a PFA-vegyületek használatának úttörője volt az 1950-es években. Miután Minnesota állam beperelte a gyártót, kiderült, hogy a 3M évtizedekig tudott a vegyületek toxicitásáról a vállalat belső vizsgálatai alapján. Egy másik gyártó, a DuPont pedig úgy döntött, hogy az 1980-as években kiveszi a nőket a gyártósorról, mivel belsős vizsgálatok során a kísérleti patkányok deformitással jöttek a világra.
A széles körű egészségügyi hatásokat azonban csak az elmúlt két évtizedben kezdték vizsgálni a tudósok. Ez oda vezetett, hogy kiderült például: Amerikában egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna.
A probléma az, hogy a magzatokhoz a méhlepényen keresztül és az anyatejjel is eljutnak a PFA-vegyületek. A vízben az egészségügyi határértéket olyan szigorúan határozta meg az EPA, hogy az tulajdonképpen az adott mérőeszköz érzékelési határán mozog.
A Journal of the American Medical Association folyóiratban 2012-ben megjelent kutatási eredmény azt mutatta, hogy minél több PFA van egy gyermek vérében, annál kevesebb antitestet termelnek a védőoltás beadása után. Az egész olyan, mintha az immunrendszerüket elnyomnák a vegyületek. A kutatók szerint mindez annak köszönhető, hogy egy hat hónapig szoptató anya a testében lévő PFA-knak akár a felét is át tudja adni a babának, ahol a vegyszerek tízszer annyira koncentráltak, mint egy felnőtt szervezetében.