Zöldebbnél zöldebb – összeszedtünk néhány tippet, amivel javíthat a Föld helyzetén
Ha visszafordítani nem is tudjuk, de lelassíthatjuk a folyamatot a saját életünkben, hétköznapjainkban hozott döntéseinkkel és cselekedeteinkkel. Néha már egy-egy kisebb módosítással is sokat tehetünk magunkért és másokért a zöldebb jövő érdekében. Ezekből szedtünk össze néhányat.
Mértékletes húsfogyasztás
Ha a mindennapjaink részét képezik a húsos fogások, érdemes egy kicsit visszavenni a mennyiségéből. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanunk a húsról, ha odavagyunk érte, hanem kijelölni egy olyan mértéket, amit tartani tudunk, de még nem érezzük azt, hogy elképesztő nagy lemondással jár. Ha például mindennap eszünk húsos ételeket, próbáljunk meg egy, esetleg két napot beiktatni, amikor ezeket kihagyjuk az étrendünkből. Ez máris nagy lépés a fenntarthatóbb élet irányába, mivel az állattartás ökológiai lábnyoma elképesztő nagyságú: hatalmas területet igényel, és az emiatti erdőkivágások óriási pusztítást jelentenek.
Válasszuk a helyi termelőket
Minél rövidebb az élelmiszerlánc, annál kevesebb hulladék keletkezik, mielőtt a konyhánkba kerülne. Törekedjünk arra, hogy a lakóhelyünktől számított 30-40 kilométeres körzetben termesztett élelmiszereket vásároljuk elsősorban. Emellett, ha van kertünk, vagy akár teraszunk, termesszünk zöldségeket, ami nemcsak környezettudatos, de pénztárcakímélő megoldás is.
A fenntarthatóság mellett a helyi élelmiszerek megbízható forrásból érkeznek, és tényleg nincs nehéz dolgunk a budapesti termelői piacok választékát elnézve.
Nem mindegy, honnan rendelünk
Legyen szó étkezésről vagy öltözködésről, a zöld gondolkodás egyre több ruhamárka és étterem számára fontos. Az ezt az ideológiát valló éttermek körültekintőek a csomagolást illetően is. Az alternatívák között szerepelnek a cukornádból készült ételes dobozok és kukoricakeményítőből álló, gyorsan lebomló táskák. A környezettudatos ruhamárkáknál nemcsak a csomagolás, hanem a beszerzés, gyártás és értékesítés is a fenntarthatóság szellemében történik. Ennek értelmében az alapanyagokat európai országokból próbálják beszerezni, csak természetes anyagokkal dolgoznak, a lehető legkisebb hulladékmennyiség termelését próbálják megcélozni, és nem milliónyi darabot állítanak elő egy-egy termékből, ahogy fast fashion társaik, hanem néhány ruha készül csak.
Nem kidobni, megjavítani
Érdemes odafigyelnünk a háztartásunkban a különböző ruhákra, bútorokra és háztartási eszközökre, de nemcsak, ameddig újak, hanem folyamatosan. Ennek egyik lépése a rendszeres és megfelelő tisztítás. Ha rendszeresen megtakarítjuk és karbantartjuk a laptopunkat vagy éppen a porszívónkat, meghosszabbítjuk az élettartamát.
Ha mégis elromlanának, ne dobjuk ki őket (azonnal), nézessük meg, alkalmasak-e még a javításra.
Ma már egyre több, az elektromos és elektronikai eszközök megjavítására létrejött társadalmi vállalkozás található, ahova egyszerre több készüléket is elvihetünk, és ha szerencsénk van, új életet lehelnek beléjük. Ha egy elektromos készülék valóban javíthatatlan, érdemes felhívnunk a gyártót vagy a vásárló céget, hogy megtudjuk, visszaveszik-e az akkumulátorokat vagy a csomagolást újrafelhasználás vagy újrahasznosítás céljából.
Nem mindegy, milyen a zuhanyrózsánk
Egy levegőztetett zuhanyfejbe való befektetés jelentős különbséget jelent az energia- és vízfogyasztásban. Az ilyen típusú zuhanyfej levegőt fecskendez a vízáramba, ezzel korlátozva a vízfelhasználást.
Huzatmentesítés, szigetelés
Az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az otthoni energia- és pénzmegtakarításnak az ablakok, ajtók, postaládák, kandallók és padlásfeljárók huzatszigetelése.
Fehéráru optimatizálása
A Uswitch független energia-összehasonlító szolgáltatás szerint a hűtőszekrény és a fagyasztó működtetésének költsége a teljes energiaszámla mintegy 7%-át teszi ki (ezek azon kevés háztartási energiafelhasználó készülékek közé tartoznak, amelyek állandóan bekapcsolva vannak). Érdemes lecserélnünk a hűtőnket és/vagy fagyasztónkat, ha az több mint 10 éves. Még ha működik is, egy új modell költségei az évek során az energiamegtakarításban megtérülnek.
Emellett tartsuk a hűtőt 5 °C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten (a legtöbbet körülbelül 7 °C-on tartják, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerek hamarabb megromlanak), és gondoskodjunk arról, hogy a hűtőszekrény mögött 10 cm-es rés legyen, hogy a hő könnyen el tudjon áramlani. Győződjünk meg arról is, hogy a tömítés erős – ha nem tud megtartani egy darab papírt, amikor becsukjuk, akkor meleg levegőt engedhet be, ami megnehezíti a hűtő működését.
Nagy kiszerelés az utazó méret helyett
Főleg a fürdőszobai termékekből van lehetőség mini kiszerelést választani, sokan egy-egy utazás alkalmával döntenek ezek mellett. Azonban, ha belegondolunk, hatalmas mennyiségű hulladékot termelünk, viszonylag minimális termékkel. Ehelyett érdemes egyszeri befektetésként újratölthető utazó flakonokat és tégelyeket vásárolni és ezekbe beletölteni kedvenc, teljes méretű termékeinkből. Ha még fenntarthatóbbak szeretnénk lenni, kimoshatjuk és újra felhasználhatjuk a már meglévő mini flakonokat.
Az oldalon elhelyezett tartalom a Mastercard megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.