Új mosogatógépet fejlesztettek a németek, de nem otthoni használatra
A német kutatók egy olyan mosogatógép működését modellezték, amely túlhevített gőzt használ. Az eredmény azt mutatja: egy ilyen eszköz 25 másodperc alatt képes elpusztítani a benne lévő baktériumokat. Az ezzel kapcsolatos kutatás a Physics of Fluids című folyóiratban jelent meg.
Joggal merül fel persze a kérdés, hogy a kutatók miért foglalkoznak a mosogatógépekkel. A válasz pedig egyszerű: a szállodaipar miatt.
A Geobacillus stearothermophilu nevű baktérium képes magasabb hőmérsékletnek is ellenállni. Ez azért probléma, mert ha egy mosogatógép belsejében bújik meg, akkor hiába mossák tisztára az edényeket, képes megfertőzni az eszközöket. Ha pedig egy edénybe utána ételt tesznek, az a baktérium miatt megromlik.
A mai mosogatógépek meleg vízzel és mosószerrel tisztítják meg az edényeket – ez azonban nem öli meg az említett baktériumot. A kutatók azért váltottak a túlhevített gőzre, hogy minél nagyobb hőmérsékletet érjenek el a gép belsejében.
A gőz akkor lesz túlhevített, ha az összes vízcsepp elpárolog. Ekkor már gáz halmazállapotról beszélhetünk, és inkább száraz, mint nedves. A kutatók az eljárást vizsgálva arra jutottak, hogy a gép belsejében 180 Celsius-fok lett a hőmérséklet és 10 bar nyomás uralkodott. Két másodperccel később a baktériumok 50 százaléka elpusztult, 25 másodperc múlva pedig már az összes.
A problémát az jelentheti, hogy a túlhevített gőz előállításához szükséges infrastruktúra kiépítése nehéz, így nem biztos, hogy az éttermek számára ez kivitelezhető. Otthoni használatra pedig pláne nem lesz alkalmas. Emellett maga a szárazgőz nem fogja elmosni a tányérokat, így a hagyományos megoldásra is szükség lesz.