Úgy néz ki, egy menin nevű fehérje a kulcsa az öregedés visszafordításának
Az embereket, így aztán a tudományt is régóta foglalkoztatja az öregedés témaköre, főleg az, hogy hogyan lehet visszafordítani vagy lelassítani azt. Nemrég már találtak egy, az öregedést lassító mechanizmust, amelyben egy enzim lebont bizonyos mérgező anyagokat, és ezzel mérsékli a káros hatásaikat, így növelve az élettartamot.
Most a kínai Hsziamen Egyetem munkatársai találhattak egy új megközelítést: a menin nevű, a hipotalamuszban található fehérje öregedésben játszott szerepét vizsgálva azt figyelték meg, hogy az öregedés a menin szintjének csökkenésével jár együtt a hipotalamuszban – az asztrocitákban és a mikroglia sejtekben azonban nem.
A Plos One folyóiratban közölt tanulmány szerint a kutatók génmódosított egereken figyelték a meninszint változásának hatásait. Mint rájöttek, a fiatal egerek esetében a menin alacsonyabb szintje az öregedéshez kapcsolható jellemzők fokozódását eredményezte. Ilyenek a csökkent csontsűrűség, bőrvastagság, a kognitív hanyatlás, de az élettartam is jelentősen lerövidült.
A kutatók azt is felfedezték, hogy a menin csökkenése magával hozta az aminosavak és a D-szerin visszaesését is, aminek a hátterében egy olyan enzim aktivitásának a csökkenése áll, amit korábban a menin szabályozott – írja az Interesting Engineering.
Azt is megnézték, hogy a meninszint korral járó csökkenésének megállítása az öregedés élettani hatásait is lassítja-e. Ennek érdekében 20 hónapos egerek hipotalamuszába menin-gént ültettek.
30 nap múltán meglepő felfedezést tettek: javult a bőrvastagság, a csonttömeg, a tanulási, az egyensúlyozási és a kognitív képességek is. Ezek azzal álltak összefüggésben, hogy a hipotalamuszban nőtt a D-szerin szintje. Ez az a része az agynak, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a tanulás és a memória szempontjából.
Mint kiderült, háromhétnyi D-szerines étrend-kiegészítés is hasonló előnyökkel járhat, bár nem minden, az öregedést illető tünetet tud „javítani”. A D-szerin olyan ételekben található meg, mint a szójabab, a dió, a tojás és a hal.
A kutatók szerint a D-szerin egy ígéretes „gyógymód” lehet a kognitív hanyatlással szemben – bár még további kutatások szükségesek a területen a további részletek feltárásához.