Tudta, hogy akár lejárt élelmiszert is adományozhat?
A karácsony közeledtével sokakban felébred az adakozási vágy, de az élelmiszer-adományozás kockázatos is lehet – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen.
Mint írják, a legalapvetőbb szabály, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk!
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a fogyaszthatósági idővel jelölt, azaz friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat után már nem fogyaszthatók, egészségi ártalmat okozhatnak. Kiemelten fontos tehát, hogy az ilyen termékeket különösen körültekintően kezeljük, a magas egészségi kockázat miatt pedig lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt élelmiszert egyáltalán ne adományozzunk.
Ezzel ellentétben a tartós termékeken szereplő minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni. Sőt az ilyen bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt lejárt termékek akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatók és táplálók.
Az EU az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében 2022-től adományozhatóvá tette a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket. Arról, hogy egyes termékeknek meddig érdemes esélyt adni, a Maradék nélkül program szakértői által összeállított lejárati útmutatóból lehet tájékozódni.
Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert adományozását nem ajánlja a Nébih, de ha valaki csak ilyesmit tud felajánlani, azt javasolják, hogy a közelükben élő rászoruló családnak közvetlenül juttassák el, a mihamarabbi elfogyasztás érdekében.
Saját készítésű ételek esetében azt tanácsolják, hogy lássuk el egy olyan cédulával az adományt, amelyen szerepel a készítési idő és a felhasznált alapanyagok.