Találtak egy zöldséget, ami 50 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét
A 2-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint termelni. Mivel ez szabályozza a vércukor szintjét, így ez veszélyesen magasra emelkedhet. A kutatók azonban egy vizsgálat során azt találták, hogy a vöröshagyma kivonata képes akár 50 százalékkal is csökkenteni ezt a szintet, így potenciálisan használható lehet a cukorbetegségek kezelésénél.
Az Independent a vonatkozó tanulmányra hivatkozva azt írja, mindez akkor lehetséges, ha a kivonatot a metformin nevű, cukorbetegség kezelésére használt hatóanyaggal együtt alkalmazzák. Ekkor nemcsak a vércukor-, de az összkoleszterin-szintet is csökkenti.
Anthony Ojieh, a nigériai Delta Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmény azért is fontos, mert a hagyma viszonylag olcsó, így a kezelés nemcsak hatékonyabb, de olcsóbb is lehet.
A kutatók patkányokon tesztelték a módszert. Összesen három csoport kapott különböző dózisú hagymakivonatot, hogy megnézzék, mennyire fokozza a gyógyszer hatását. Ez testtömeg-kilogrammonként 200, 400 és 600 mg-ot jelentett. A szakemberek a koktélt szintén három csoport egészséges állatnak is beadták.
Az eredmények azt mutatták: azoknál a patkányoknál, amelyek 400 és 600 mg-ot kaptak, 50 és 35 százalékkal csökkent a vércukor szintje. Hasonló volt a helyzet az összkoleszterin-szinttel is.
A kísérlet azt is megmutatta: az egészséges patkányoknál súlygyarapodást okozott a két szer használata.