Szed valamilyen vitamint? És étrend-kiegészítőt? Vigyázzon, lehetnek rossz kombinációk
A magyarok közt is szép számmal akadhatnak olyanok, akik étrend-kiegészítőket fogyasztanak, hogy egészségesek maradjanak. A vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és probiotikumok mind olyan kiegészítők, amik segíthetnek ennek elérésében. Egyes kiegészítőket kombináltan is be lehet szedni, azonban vannak helyzetek, amikor érdemes kicsit figyelmesebbnek lenni.
Ahogy a Health című magazin oldalán is rámutattak, bizonyos készítmények nemcsak egymással, hanem az általunk szedett gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphetnek. Mindez végeredményben pedig a teljes szervezetre hatással lehet. A lap cikkében több olyan étrend-kiegészítőt is felsorol, amik együttes alkalmazása a másik rovására mehet.
Egy nem annyira jó kombináció a magnézium és a kalcium. Mindkettő egy igen fontos ásványi anyag, mivel a szervezetben zajló több száz folyamat segítésében veszik ki a részüket. Ilyen például az izom- és idegműködés, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásának támogatása.
A magnézium olyan élelmiszerekben található meg, mint a zöld, leveles zöldségek, de a hüvelyesekben, diófélékben, magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban is jelen van. Emellett különféle étrend-kiegészítő formájában is kapható. Az alacsony magnéziumszintet korábban összefüggésbe hozták szívbetegségekkel és a cukorbetegséggel is. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, és olyan élelmiszerekben található meg, mint a tej, a joghurt és a sajt.
A Health szerint az, aki a két ásványi anyagot tartalmazó készítményt szed, a magnézium felszívódásának csökkenését okozhatja.
Ehhez viszont az kell, hogy kimondottan nagy dózisban, napi szinten legalább 2600 mg-nyi kalciumot vegyen be valaki. A lap azt is megjegyzi, hogy a kalciumot lefekvéskor érdemes bevenni, nem pedig étkezés közben.
A C-vitamin segít a kollagén, a sebek gyógyulását segítő fehérje termelésében. Az emberek különböző okokból szednek C-vitamin-tartalmú kiegészítőket, többek között a fertőzések elleni küzdelem, a műtét utáni fájdalom vagy a vérnyomás csökkentése érdekében.
A réz ezzel szemben egy olyan ásványi anyag, ami fokozhatja az energiatermelést. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők szedhetnek réz tartalmú készítményeket, mivel ezek bizonyítottan segítenek megváltoztatni a vér lipidszintjét, csökkentve ezzel a különféle szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kiegészítőt Alzheimer-kórral kapcsolatos kísérleteknél is alkalmazzák, mivel a betegségben szenvedők körében több esetben rézhiányt észleltek.
Azonban egyes kutatások szerint a nagy mennyiségű C-vitamin (1500 mg feletti mennyiségről beszélünk) fogyasztása csökkentheti a réz felszívódását. Ez a megállapítás elsősorban fiatal férfiak körében végzett vizsgálatokon alapszik.
Egy másik nem annyira előnyös kombináció a vas és a zöld tea. A vaspótlást általában azoknak ajánlják, akik vérszegénységben, rákban és bizonyos gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvednek. A zöld tea az utóbbi időben vált igazán népszerűvé, mert állítólag képes enyhíteni az emésztési tüneteket, és a fejfájást. A zöld tea vassal együtt történő fogyasztása azonban csökkentheti az utóbbi felszívódását. Éppen azért tanácsos nem egy időben elfogyasztani őket.