Se nyelve, se szája, mégis azonnal megmondja, hogy elég sós-e az étel – itt a robotszakács
Az Egyesült Államokban néhány éttermi lánc már próbálkozik robotok alkalmazásával bizonyos főzési munkafolyamatok esetében, bár egyelőre még próbaidőszakban tartanak ezek a törekvések. Ugyan jók hangzik, hogy effajta gépek segítsék a szakácsok munkáját, de mi a helyzet az egyik legfontosabb munkafolyamattal, a kóstolással? Ez nem csupán egy egyszerű, ismétlődő feladat, hanem annyiban a főzés alapvető része, hogy nagyban ettől függ, milyen is lesz végül az étel.
A kóstolás, az ízek érzékelése roppant összetett folyamat, amelyik sok különböző tényezőtől függ. Annak ellenőrzése, hogy az ízek egyensúlya megfelelő-e az étel elkészítési folyamatában, a kutatók szerint kritikus megközelítés, mivel az emberi ízérzékelés a rágás során termelődő nyálra és az emésztőenzimekre támaszkodik annak eldöntésében, hogy az étel vajon élvezetes-e, vagy sem – magyarázza a The Guardian.
[Megcsinálták az evőpálcikát, amivel úgy lesz sósabb ízű az étel, hogy nem is kerül bele só]
Mindez nem ijesztette meg a Cambridge-i Egyetem kutatóit, akik arra fejlesztettek ki egy robotberendezést, hogy az értékelje, mennyire sós egy étel. Ehhez a szimulált rágás különböző szakaszaiban kóstol, így utánozza az embert. Mindez felülmúlja a jelenlegi elektronikus tesztelést, amely csak pillanatképet ad az élelmiszerek sótartalmáról. A kutatók szerint az emberi folyamat leutánozásának jobb eredménnyel kell járnia.
A kutatók omlett készítésére képezték ki a robotszakácsot, aki a rágási folyamat három szakaszában megkóstolta a rántottát és a paradicsom kilenc változatát. A robot karjára szerelt sótartalom-érzékelő mutatta, hogy mennyire sós az étel, miközben a robot az omlettet készítette. A rágás folyamatának utánzása érdekében a kutatók összeturmixolták a tojáskeveréket, és a robot ismét tesztelte az ételt. A szakemberek szerint a robot sokkal többre képes, mint egyszerűen azt mondani, hogy egy étel túl sós vagy nem elég sós, például képes eldönteni, hogy szükség van-e további keverésre vagy egyéb összetevőkre.
A kutatók azt remélik, hogy a jövőben meg tudják tanítják a robotot arra, hogy alkalmazkodjon az egyén ízléséhez – például az édes vagy olajos ételeket részesítse előnyben –, így valamikor a háztartások elengedhetetlen részévé váljon.