Budapest
2024 november 28., csütörtök
image

Öt különleges alapanyag, ami nemcsak finom, de a bőrünknek is jót tesz

Szlovénia tökéletes választás, ha síelni, snowboardozni készülünk, túrázhatunk az Alpokban, végigjárhatjuk az ország kristálytiszta vizű tavait, tehetünk barlangtúrákat a karsztvidéken, vagy átélhetjük a mediterrán hangulatot délen, az olasz határ tövében. A gasztronómia szintén elképesztő színvonalú, és legyen szó a Michelin-csillagos fine dining éttermekről vagy egyszerűbb konyháról, a helyi hozzávalók használata kifejezetten fontos a szlovén gasztronómiában. Az illatos fűszereket, a helyi sajtokat vagy húsokat biztosan jó sokáig emlegetjük, de itt közel sem ér véget a lista. Talán azt már kevesebben tudják, hogy Szlovéniában milyen hagyományai vannak a méhészetnek, a borászatnak, a sörfőzésnek, vagy éppen mit ad a tenger közelsége az országnak. Ezeket a fantasztikus alapanyagokat azonban nemcsak a konyhán alkalmazzák: a spákban ugyanúgy találkozhatunk velük, és egy-egy kezelés vagy masszázs után felfrissülnek az érzékeink, és valósággal újjászületünk.

Méz, a folyékony arany

Azzal valószínűleg nem mondunk újat, hogy a méz a tányérunkon és a bőrünkön is csodákra képes. A helyi méz ráadásul nem véletlenül híres, hiszen Szlovénia a világ második leginkább elterjedt méhfajtájának, a krajnai méhnek az őshazája, a gazdáknak így igencsak komoly tapasztalatuk van a mézkészítésben. Az első osztályú szlovén mézet megkóstolhatjuk a termelőknél vagy az éttermekben, ugyanakkor a wellnessközpontokban is számos kényeztető kezelés közül választhatunk, amelyek során kulcsszerepe van a méznek.

Savinja völgyében például kaptárakra emlékeztető házakban foglalhatjuk el a szállásunkat, de ez csak a kezdet. A wellnessrészlegen kérhetünk mézes masszázst, ami segít megőrizni a bőr rugalmasságát: a masszázs után a bőrünket feszesebbnek, simábbnak és fiatalabbnak fogjuk érezni. Ezen kívül a méz jót tesz a keringésnek, erősíti az immunrendszert, valamint nyugtató hatással bír. Kobaridban pedig méhek társaságában élvezhetjük az apiterápia előnyeit. Itt nemcsak mézes kezeléseken vehetünk részt, de a vezetett túrák egyikén megismerkedhetünk a méhészet izgalmaival.

Az apiterápia, azaz a méhészeti termékekkel való gyógyászat több ezer éves múltra tekint vissza, hiszen a méz rengeteg gyógy- és fiziológiai hatással bír. Többek között gyulladáscsökkentő, segít a kimerültségen, sebgyógyító hatása van, illetve jótékonyan hat az emésztésre is. Szlovéniában mindenképpen érdemes egy-egy mézes terápiára benevezni: a legjobb kezekben leszünk.

Szlovénia a csokoládéőrültek fellegvára

Akárcsak a méz, a csokoládé szintén több érzékszervünkre hat: édességként megunhatatlan, a forró csoki illatát elég messziről megéreznünk, hogy megkívánjunk egyet, és a bőrünkön ugyancsak működik. Ez az a desszert, amiben mindenkinek megvan a maga kedvence. Van, aki a tejcsokira esküszik, van, aki állandóan fehéret választ, van, aki megőrül a csilisért vagy a karamellás változatokért. Az igazi ízét azonban az étcsokoládé hozza ki, aminek a pozitívumait a gasztronómia mellett a kozmetika is kihasználja.

Szlovéniában minden formájában kipróbálhatjuk: több fesztivál is van az évben, ahol a csokié a főszerep, illetve létezik egy hely Maribortól nem messze, a Dráva partján, ahol minden sarkon csokiba botlunk. A csokoládéfalunak keresztelt glampingparadicsom tökéletes helyszín az ellazulásra. Luxus körülmények között élvezhetjük a természet csendjét a folyóparton a faházakban, majd egy workshopon készíthetünk különböző csokivariációkat, az étterem konyháján kóstolhatunk különleges fogásokat, illetve csokis masszázsra iratkozhatunk fel. De ez csak egy hely a sok közül, ahol csokoládés kényeztetés vár ránk: a laškói vagy a dobrnai termálban, illetve a Terme Olimiában szintén használják a kakaóbab valamilyen formáját a wellnessrészlegen.

A tenger ajándékai

Szlovéniában a sós, illetve tengeri kezelések listája különösen hosszú. Amennyiben a tenger felé vesszük az irányt, mindenképpen fedezzük fel a sós vagy iszapos terápiák egyikét akár a portoroži gyógyfürdőben vagy spában, ahol tényleg minden a só körül forog. Kaphatunk masszázst, sós bőrradirozást vagy meleg sós iszapos tekercselést is, ami egyrészt nyugtató, másrészt fájdalomcsillapító hatású. Ha mindez nem lenne elegendő, fürödhetünk a sós medencében, amiben az ásványi anyagok koncentrációja mintegy tízszer magasabb, mint a tengerben, és enyhít a krónikus és reumás fájdalmon, vagy segít egy sérülés utáni felépülésben.

A só továbbá bizonyítottan jót tesz a légutaknak, illetve a bőrnek, és a szomszédban rengeteg sókamrát találunk a spákban. Jó úti cél lehet Alsómarác, Cerkno vagy éppen Laško városa, ezen kívül Ptujban és Čatežben sószaunában is relaxálhatunk.

 

Szőlő és sör kicsit másképpen

Szlovénia messze földön híres a borairól, és nagyszerű program végigjárni a borászatokat az ország keleti felén, ahol egyébként a legtöbb gyógyfürdő is megtalálható. A borokat megihatjuk, aztán a szőlőből készült termékek jótékony hatásait a bőrünkön tapasztalhatjuk meg – mondjuk a Terme Olimiában. A szőlőmagolaj például védi az érrendszert, és regenerálja a bőrt.

Ha már az alkoholoknál tartunk, a sört sem hagyhatjuk ki. Akinek inkább a keserű ízek felé húz a szíve, Laškóban mesés programok várják: lehet kóstolni, majd a sörfőzés hagyományait a gyógyfürdőben ápolhatjuk tovább. A laškói sörkészítés múltja 1825-re nyúlik vissza, így a város több évszázados tapasztalattal bír e téren, amit a kocsmákon és éttermeken túl a helyi termálban kamatoztatnak. A sörkészítés alapanyagait használják fel a kezelések során, szorosan együttműködve a város főzdéjével, hogy minden vendég annyira kipihenten távozzon, mintha kicseréltek volna.