Olyan rossz dolog derült ki a zsíros ételekről, hogy biztosan nem fog neki örülni
A zsíros étrend kapcsán már eddig is több kutatás is rámutatott, hogy mennyire károsak lehetnek: például szellemi hanyatláshoz vezethet, sőt, az anyák zsírban gazdag étrendje a magzat agyát is károsíthatja.
Most egy új tanulmány azt állítja, a magas zsírtartalmú étrend az agyon képességét is összezavarhatja, hogy szabályozza a kalóriabevitelünket.
A Journal of Physiology folyóiratban bemutatott kísérleteket patkányokon végezték. Több csoportra osztották az egyedeket: egy, három, öt vagy 14 napig voltak magas zsír- és kalóriatartalmú étrenden.
Amely állatok hosszú ideig voltak magas kalória- és szírtartalmú étrenden, azoknál a jelátviteli út az agy és a belek között megszakadt, és ettől kezdődően nem tudta úgy szabályozni a kalóriabevitelt a szervezet, mint előtte. Ennek az útvonalnak a fontos részei a csillag alakú sejtek, az asztrociták. Ezek működésük során képesek fékezni a táplálékbevitel és a bevitt ételmennyiséget szabályozni. Ám, mint az a kísérletben kiderült, ezek idővel érzéketlenné válhatnak a magas zsírtartalmú ételekkel.
Mint a Science Alert írja, a gond jellemzően a magas zsírtartalmú étrend első 3–5 napjában ütötte fel a fejét. A kutatás arra is rámutatott, hogy 10–14 nap magas zsír- és kalóriatartalmú étrend után az asztrociták már nem reagáltak, az agy kalóriaszabályozási képessége pedig úgy tűnt, elveszett.
A kutatók szerint, bár a kísérlet csak patkányokat vizsgált, joggal feltételezhető, hogy az emberekre is érvényes. A szakemberek abban bíznak, hogy a kutatási eredményeik az elhízás elleni küzdelemben lehetnek hasznosak.