Nem elég olasz a zöld pesto? Lefoglaltak belőle hét tonnát a genovai kikötőben
Majdnem 800 hordó, vagyis körülbelül hét tonna genovai pestónak mondott tésztaszószt helyeztek zár alá április 17-én az olasz egészségügyi minisztériumhoz tartozó ellenőrök Genovában, a kikötőben – írja a Scatti di Gusto olasz lap.
A hatóságok ugyanis azt gyanítják, hogy a 85 éves Giovanni Rana olasz tésztamester vállalatának bazsalikomból készült pestója nem hű a nevéhez, és valójában nem eléggé olasz és nem eléggé genovai, mivel azt nem Olaszországban készítik, hanem Chicagóban, ahol Giovanni Ranának az üzeme található.
A tészta- és tésztaszószgyártó cég, a Pastificio Rana azt állítja, hogy bár a pestójukat valóban Amerikában készítik, de kizárólag Olaszországból importált összetevőkből, továbbá a lefoglalt szállítmányt külföldi piacra szánták. A vállalat – nyilatkozatuk szerint – ragaszkodik hozzá, hogy kizárólag Liguriából származó bazsalikomot használjanak, olyat, amely a DOP minőségjeggyel is el van látva. A DOP eredetvédelmi rendszer célja, hogy bizonyos régiók hagyományos, világszerte híres mezőgazdasági, élelmiszeripari termékeit – bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól megóvjanak, illetve azok minőségét biztosítsák. A DOP-logó jelzi, hogy egy termék ily módon védett eredetű.
A Pastifico Rana azt állítja, hogy minden nemzeti és nemzetközi szabálynak megfelelően jártak el a gyártás során, kiemelik továbbá, hogy pestójuk nem tartalmaz pálmaolajat és tartósítószereket.