Napi 2–3 csésze kávénak egészen meglepő hatása lehet, az sem baj, ha koffeinmentes
Egy ausztrál tudósok által elvégzett új kutatás szerint napi két-három csésze kávé elfogyasztása komoly segítséget jelenthet a szervezetnek: az ital képes lehet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és a korai halálozás kockázatát. Ehhez ráadásul – írták az Interesting Engineering oldalán – nem muszáj rendes kávét inni, az instant változat, sőt, a koffeinmentes is jó.
A tudósok ezért úgy vélik, hogy a kávé által nyújtott előnyök elsősorban a kávébabban található vegyi anyagoknak, nem pedig magának a koffeinnek köszönhető.
A témában végzett kutatást 450 ezer önkéntes egészségi állapotának nyomon követésével végezték el. A kutatócsoport az Egyesült Királyság biobankjának adatait kérte ki ehhez. Közben információkat gyűjtöttek az alanyok táplálkozási szokásairól, és persze arról is, hogy mennyi és milyen kávét isznak. A kutatók 12 éven át rögzítették az adatokat; az alanyok mind 40 éven felüliek voltak, dokumentált szív- és érrendszeri betegsége pedig egyiküknek sem volt.
Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik kávét isznak, kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség.
A halálozás kockázatának legnagyobb mértékű csökkenését azoknál figyelték meg, akik naponta két-három csésze koffeinmentes, őrölt vagy instant kávét fogyasztottak. Azoknál pedig, akik napi egy-öt csésze őrölt és instant kávét ittak volt a legkisebb a kockázata a szívritmuszavar, vagyis a rendellenes szívverés kialakulásának. A koffeinmentes kávé itt azonban nem mutatott védőhatást.
A kávé legismertebb összetevője a koffein, de az ital több mint 100 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz – foglalta össze a tanulmány szerzője, Peter Kistler, egy melbourne-i szívbetegségekkel foglalkozó intézet kutatója.
A tanulmányt a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban tették közzé.