26° Budapest
2025 szeptember 01., hétfő
image

Mondjon le róluk: hozzájárulhatnak a rák kialakulásához az ultrafeldolgozott élelmiszerek

A több ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása növeli a rák, különösen a petefészekrák kialakulásának, valamint a halálozás kockázatát – állapította meg az eClinicalMedicine hasábjain megjelent új tanulmány. Az Imperial College London kutatói több mint 197 ezer ember adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyságban. A csoport több mint fele nő volt.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az instant levesek, az instant szószok, a fagyasztott pizza és készételek, valamint a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítő, a péksütemény, a sütemény, a cukorka, a fánk, a fagylalt és még sok más – jegyezte meg a CNN. Kiara Chang, a tanulmány vezető szerzője szerint ezeket az élelmiszereket ipari eredetű összetevőkből állítják elő, és gyakran használnak adalékanyagokat többek között a megfelelő szín, íz és állag elérésére, valamint tartósításra is.

Chang szerint elképzelhető, hogy a szervezetünk nem ugyanúgy reagál ezekre az összetevőkre, mint a friss, természetes forrásból érkező élelmiszerekre. Emellett az is probléma, hogy akik ilyesmit fogyasztanak, azok valószínűleg több szénsavas italt, kevesebb teát, kávét, valamint kevesebb zöldséget és más, az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó dolgot esznek és isznak.

Mindez azt jelenti, hogy ha önmagában az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem is okoznak közvetlenül daganatos megbetegedést, az azzal együttjáró egyéb fogyasztással már kialakulhat a probléma.

A szakemberek a vizsgálat során az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, valamint 34 daganatos betegség kialakulása közti összefüggést vizsgálta 10 éven keresztül. Ehhez 197 426 ember étkezési szokásait jegyezték fel.

Megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása az alacsony szinttől (9,1 százalék) a nagyon magas szintig (41,4 százalék) terjed. Az étkezési szokásokat ezután összehasonlították a rákkal és a halálozással kapcsolatos orvosi feljegyzésekkel.

A szakemberek azt találták, hogy minden 10 százaléknyi növekedés ezen élelmiszerek fogyasztásában 2 százalékkal növeli a rákos megbetegedés kockázatát, valamint 19 százalékkal növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Ugyanilyen növekedés mellett a rákos megbetegedés miatti halálozás kockázata 6, a petefészekrákhoz kapcsolódó halálozás kockázata pedig 30 százalékkal nőtt. Ezek az arányok azután is megmaradtak, hogy figyelembe vették, hogy ki dohányzik, vagy kinek milyen a szociális háttere.

Simon Steenson a British Nutrition Foundation nevű jótékonysági szervezet táplálkozástudósa szerint a mostani eredmény kiegészíti a korábbi tanulmányi eredményeket, amelyek összefüggésbe hozták az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását a cukorbetegség, az elhízás és a szívroham magasabb kockázata között.

Fontos ugyanakkor, hogy a mostani eredmény csak megfigyelésen alapul, de nem mutat ki konkrét ok-okozati összefüggést. Vagyis a témában további kutatásokra lesz majd szükség.