Mennyivel növeli korai halála esélyeit az, aki nem eszik elég zöldséget, gyümölcsöt?
A vizsgálatok során 113 országot figyelembe véve becsülték meg az átlagos nemzeti gyümölcs- és zöldségfogyasztást. Összevetették ezt az egyes országok halálozási okaira vonatkozó adatokkal. A hatás azokban az országokban volt a legegyértelműbb, ahol alacsony a gyümölcs- és zöldségbevitel.
Hét szív- és érrendszeri halálesetből egyet az okozott, hogy valaki kevés gyümölcsöt evett, míg a zöldségek esetében 12:1 az arány.
Az is kiderült, hogy a férfiak általában jobban érintettek, valószínűleg azért, mert a nők szívesebben esznek zöldféléket, gyümölcsöket.
A kutatók szerint az optimális gyümölcsbevitel körülbelül 300 gramm (két kis alma) naponta, a zöldségeknél 400 gramm, ami nagyjából három csésze nyers sárgarépának felel meg. A jelenlegi táplálkozási prioritások az elegendő kalóriára, a vitaminpótlásra, az adalékanyagok (pl. só, cukor) csökkentésére fókuszálnak.
A Tufts Egyetem kutatói viszont hangsúlyozzák, hogy jobban oda kell figyelni a védőélelmiszerek, például a gyümölcsök, zöldségek elérhetőségének és fogyasztásának növelésére.