Budapest
2024 november 16., szombat
image

Mennyi kávét iszik a magyar? Milyen géppel főzi?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1970-ben még mindössze 1,6 kilogrammot tett ki az egy főre jutó éves kávéfogyasztás idehaza, de ez a szám 1975-re 2,6 kilogrammra növekedett. Négy évtized vizsgálatában elmondható, hogy a hazai kávéfogyasztás a ’80-as évek elején ért a csúcsra, amikor az egy főre jutó kávéfelhasználás mennyisége elérte a 3,1 kilogrammot.

Ez volt az a kor, amikor sok élelmiszerboltban bárki által használható kávédarálók álltak rendelkezésre, hogy aki szeretné, az frissen ledarálhassa a megvásárolt szemes kávét.

A honi kávéfogyasztás a rendszerváltás idején 2,6 kilogramm környékére csökkent, és nagyjából ezen a szinten mozgott egészen a kétezres évek elejéig.

A piacot a kávégépgyártói szerepköréből vizsgáló Sage elemzéséből kiderül: 2010-ben valami megváltozott a magyar kávéfogyasztási szokásokban és az egy főre jutó éves mennyiség 2,2–2,3 kilogrammra esett vissza. 2015 óta lassú emelkedés tapasztalható és elmondható, hogy a hazai kávéfogyasztás visszatért a ’90-es évek 2,6-2,7 kilós szintjéhez. (A képet valamennyire árnyalja, hogy míg 1980-ban 10,7 millió addig, 2020-ban 9,7 millió volt Magyarország népessége.)

Az 1932-ben alapított, azaz idén 90 éves ausztrál gyártó szerint a kávéfogyasztási szokásokat nagyban befolyásolja, hogy milyen készüléket választ otthonra valaki. A Sage tapasztalatai szerint az év utolsó negyedévében, főként a karácsonyi időszakban élénkül meg a felsőkategóriás kávéfőzők forgalma. Az ilyen gépeket vásárlók egész évben kivárnak, tájékozódnak és mérlegelnek. A 400 ezer forint feletti, felsőkategóriába tartozó kávéfőzők 80 százalékát október vége és karácsony között adja el a vállalat.

A háztartásigép-gyártó elemzése szerint a karos gépek forgalma tavaly kiugróan, 23–25 százalékkal nőtt. A kapszulás kávégépekből kevesebb fogyott, kapszulákból viszont több. Mindebben Simon László, a Sage termékmenedzsere szerint szerepet játszott a Covid-hatás: a kávézók közül sok bezárt, sokáig nem lehetett „az utcáról” minőségibb kávéhoz jutni. A kapszulák a kényelmet, a karos gépek pedig a minden értelemben finomra hangolható kávét jelenthették a fogyasztóknak.

A Sage annak kapcsán tette közzé az adatokat, hogy éppen egy ilyen, felsőkategóriás gépet hoz a magyar piacra. A SES 876 Barista Express Impress egy egykaros eszpresszó kávéfőző 250 grammos babtartállyal, 24 fokozatú őrlővel, 2 literes víztartállyal, hőmérséklet-szabályozással és az optimális víznyomásért felelős rendszerrel.

Az újdonság pontosan kijelzi a kávéőrlemény mennyiségét. Ha a szükséges adaghoz kicsit többre vagy kevesebbre van szükség, az intelligens adagolórendszer automatikusan korrigálja azt – ígéri a gyártó. Egyúttal pedig megjegyzi az utolsó adagot és a tömítés eredményét és úgy állítja be, hogy legközelebb a tökéletes adagot érje el. Ugyancsak az optimális kávékészítést szolgálja, hogy a SES 876 kávéfőző 10 kilogramm nyomáserősségű tamperálást biztosít, ezáltal a szükséges mértékben tömöríthető össze a kávéőrlemény.

A megfelelő végeredmény érdekében a SES 876-os 9 baros nyomás mellett, 93 fokos vízhőmérsékleten főzi le a kávét. Aki eszpresszó helyett tejes italt inna, annak a 130 fokon dolgozó gőzkar segíthet.

A Sage 876 a gyártó közlése szerint 340 ezer forintos áron kerül a magyar piacra.