Megállíthatatlanul nő a kávé ára
2 dollár 60 cent volt a kávé ára júliusban a világpiacon, augusztusban egy picit csökkent 2 dollár 16 centre. Csakhogy egy font kávé még 2019 májusában 0,85 dollárba került. Aztán jött a szárazság Brazíliában és a csillagászati szállítási költségek, két dollár fölé emelkedett az ár, és valószínűleg tovább megy felfelé - mondják a szakértők, akik a Deutsche Wellének nyilatkoztak. A drágulást még egy tényező határozza meg: az Arabica kávé árát a New York-i tőzsdén határozzák meg dollárban, miután pedig a dollár árfolyama beindult felfelé, Európában, ahol eurót használnak, az további áremelkedést jelentett.
A drágulás nagy részét kávézók lenyelték, de ez nem lesz mindig így. „A pandémia idején egyszerűbb volt a helyzet – mondja Jordan Montgomery, a Fjord Coffee Roasters Berlin marketingmenedzsere –, mert az internetes kereskedésben az áremelkedést át lehetett hárítani a vásárlókra. „Csakhogy más a helyzet a kávéházakkal, amelyeket sújt a rezsiköltségek és a bérek növekedése, például az októbertől bevezetendő 12 eurós minimális órabér. Ha az áremelést a fogyasztók egy része nem fogadja el, akkor csökken a forgalom.”
Mennyi legyen a kávé ára? 5–6 eurót lát reálisnak a szakértők többsége Németországban. Ebből viszont nagyon sok jut az államnak: egy 17. századi törvény miatt egy kiló pörkölt kávé után adó jár az államnak, ennek összege 2,19 euró.
Jelenleg Németországban a szupermarketekben 8 euróért már lehet egy kiló kávét kapni, holott a reális ár 20 euró körül lenne. A nagy kávéexportáló országokban is nőnek a munkabérek. Kolumbiában, amely a harmadik legnagyobb exportőr a világon, megduplázódtak a fizetések a kávészektorban az elmúlt évben. Sok kis gazdaságban a tulaj és családja dolgozik a földeken, mert nem tudják megfizetni a munkaerőt.
Az energia- és a műtrágyaárak növekedése földhöz csapja a kávétermelőket is. Brazília az oroszoktól vásárolja a műtrágyát. Egyelőre folyamatos a szállítás, de komoly az aggodalom, mert nem nagyon bíznak az oroszokban.
A kávéárak emelkedése mögött azonban a klímaváltozás is nagyon komoly tényező. Kolumbiában kétszer aratnak egy évben – hála az esős időjárásnak. De mi van, ha kevesebb az eső? Akkor hónapokat csúszhat a termés betakarítása, és emiatt sokszor nem tudják teljesíteni a szállítási szerződéseket. Ha kisebb a termés, akkor felértékelődik a gyengébb minőségű kávé. Ez arra ösztönözheti a gazdákat, hogy inkább azzal foglalkozzanak, mert kevesebb vele a gond és az árkülönbözet nem túlságosan nagy a jó minőséghez képest.
A klímaváltozás megnöveli a bizonytalanságot a piacon, ahol korábban csak lassan alkalmazkodtak a változásokhoz.
Sokan a fair trade-ben látják a megoldást. Ez garantált árat biztosít: 1 dollár 36 centet egy font kávéért. Csakhogy ez is kevés, a garantált kávéár ugyanis csak 10 centtel nőtt az elmúlt 20 év során.