11° Budapest
2024 november 06., szerda
image

Magyar startup forradalmasíthatja a stresszmentes karácsonyi főzést

„Nem kell azon gondolkodnom, hogy mi legyen a menü, a receptdoboz nagyon megkönnyíti az életem: a bevásárlással és a méregetéssel eltöltött időt is megspórolom. Emellett a vőlegényemre is át tudom ruházni a főzést, és a közös főzés is sokkal jobb élmény” – sorolta a Hamm legfőbb előnyeit Fekete Orsolya, a nyár végén alapított gasztrostartup társalapítója. A receptdobozokat kiszállító vállalkozás Budapesten és környékén indult el, a céljuk az, hogy Magyarországon is elterjedjenek a külföldön már nagy népszerűségnek örvendő receptdobozok.

A dobozok kimért alapanyagokat tartalmaznak, ezekből a receptkártya alapján lehet elkészíteni az ételt 2 vagy 4 fő részére. Mivel az alapanyagok kimérve érkeznek, lecsökken az előkészítéssel és méricskéléssel járó idő.

Orsi 2014-ben költözött ki Londonba, ahol PR szakon végzett, majd a területen helyezkedett el az egyetem után, és a főállása mellett vágott bele később a vállalkozásba. „Nyár végén kezdtük el a receptdoboz-kiszállítást a magyar piacra. Az ötlet onnan jött, hogy láttam Londonban, mennyire népszerű és mennyi előnnyel jár a megoldás." Kint már telített a piac, igaz a kereslet is nagy: a Covid-lezárások alatt és a korlátozások feloldása után előfordult az is, hogy nem tudtak a receptdoboz-kiszállítással foglalkozó cégek újabb rendeléseket teljesíteni, mert elérték a kapacitásaik határát. Sőt, Orsi elmondása szerint kint már vannak olyan cégek, amelyek a különféle speciális igényekre, pl. a vegán vagy kalóriaszegény ételekre specializálódnak, hiszen erre is van kereslet.

Orsi partnere, Tamás, a család barátja, korábban étteremtulajdonos volt, ezt a tapasztalatot kamatoztatja a startupban. A Hamm mögött álló Recept Doboz Kft.-be a két tulajdonos fele-fele arányban szállt be. A Hamm tulajdonosai két fő célcsoportot jelöltek ki: a fiatal felnőtteket, vagyis a 22-35 éves korosztályt, és a 25-44 év közötti családosakat. Az viszont meglepetést okozott a számukra, hogy sok tapasztaltabb háziasszony is a receptdobozokkal főz.

Akármennyire nagy divat azonban a receptdoboz Nyugaton, nálunk a kezdet nem volt könnyű. „Nagyon nehéz piaci helyzetben indultunk, hiszen egyes élelmiszerek ára az elmúlt időszakban 40%-nál is jobban nőtt”, ennek ellenére a startup úgy döntött: tartja a korábbi árait. Így volt olyan recept, aminél szinte jobban megérte "dobozból" vásárolni, mint elmenni a boltba a hozzávalókért.

Mint mondja, az volt a prioritásuk, hogy ismertséget szerezzenek, és meg tudják ismertetni a magyar fogyasztókkal a szolgáltatás értékét. Ráadásul, miután

a hazai piacon a receptdoboz-kiszállítás koncepciója viszonylag új, egy edukációs tevékenységet is kell, hogy végezzenek.

Mostanra már 3 alkalmazott dolgozik a cégnél, és egy nagyobb ügynökség segít a fejlesztésben. Saját futárokkal dolgoznak, nagyon összetartó a csapat, mindenki kiveszi az elérhető munkákból a részét.

A receptdobozok egyre népszerűbbek Magyarországon is

„Egy piackutatással kezdtük, hogy megértsük, milyenek a felhasználói szokások Magyarországon, illetve milyen receptekre van igény.” Ennek során kiderült, hogy

egy főzési ciklus során akár 4 óra megy el a bevásárlással, főzéssel, elmosogatással, és ezt a receptdobozokkal lényegesen le lehet csökkenteni.

„Ezzel szemben mi a legtöbb receptünket úgy terveztük, hogy 35 percbe teljen az elkészítésük, ráadásul felesleget sem termelünk.”

Minden héten új receptekkel állnak elő, ezeket séfek állítják össze, és szempont az is, hogy szezonális alapanyagokkal tervezzenek. Karácsony előtt például szerepelt a menüben datolyás marharagu aszalt barackos kuszkusszal, gesztenyés-sütőtökös pulykamell kukoricakásával és pirított fűszeres kacsamell gyömbéres sütőtök rösztivel. A recepteket precíz előkészítési folyamat előzi meg: „minden receptet elkészítünk, a folyamat lépéseit lefotózzuk, hogy az még a leginkább kezdő szakácsok számára is közérthető legyen. De a húst is előre felvágja küldjük, így azzal sem kell bajlódni.”

Az őszi indulás óta már több mint 210 receptdobozt szállítottak ki: átlagosan 3 fővel és 3,5 adaggal számolva több, mint 2000 adag Hammos étel készült már el. Ráadásul nagyon magas arányban térnek vissza a vásárlók, ez az arány legalább 85%, és folyamatosan érkeznek új vevők is – mondta el Orsi.

Olcsóbb, mint étteremben enni

„Összességében olcsóbb Hamm-mal enni, mint étterembe járni, sőt sok esetben a készétel kiszállításnál is lényegesen olcsóbb" – mondta el Orsi. Ugyanis a nem feláras receptek adagára 2100 és 2900 forint között mozog, a rendelt mennyiségtől függően – ez pedig átlagos budapesti és környéki éttermi főételek áraival összehasonlítva alacsonyabb. Emellett, bár az induló kosárérték még mindig valamivel magasabb, minél többet rendel a vásárló, annál inkább csökken az adagára, és ezzel a vásárló egy 2, vagy 4 fős háztartás heti főzéséhez elegendő hozzávalóit kapja kézhez pazarlás és boltról boltra rohangálás nélkül.

A kényelem mellett az is a receptdobozok mellett szól, hogy a kiporciózott alapanyagokból elkészített ételek karbonlábnyoma alacsonyabb annál, mintha a boltban egyesével megvennénk az alapanyagokat – mutat rá egy 2019-es tanulmány. Ez részben annak köszönhető, hogy nincs élelmiszer-pazarlás, és a logisztikai szállítás is szervezettebb, így összességében

a receptdobozok karbonlábnyoma az élelmiszerboltban vásárolt ételekénél átlagosan 33%-kal alacsonyabb.

Felesleg a Hammnál sem keletkezik: csakis valós megrendelések alapján szerzik be az alapanyagokat, és 36 órával a rendelések zárása után szállítanak ki, ezzel biztosítva azt, hogy friss alapanyagok kerülnek a dobozba.

A csomagolóanyagokkal is tudatosan terveznek: a hűtést nem igénylő termékeket papírba csomagolják, vagy csomagolásmentesen szállítják azokat ki. Azokat az ételeket nem csomagolják át, amit nem szükséges, így például a pékárut ugyanabban a papírban szállítják ki, amiben ezt beszerezték. A hűtött ételeket egy Woolcool nevű technológiával oldják meg, gyapjúbéléssel hőszigetelnek, ami mellé újrahasznosításra alkalmas műanyagból (kis sűrűségű polietilénből, LPDE-ből) készült jégakkut tesznek. Maga a gyapjúbélés komposztálható, de kérés esetén bármelyik csomagolóanyagot elszállítják a következő rendelésnél.