Külön polcra kell tenni a boltokban a rovarfehérjéket tartalmazó ételeket
Átírja az Agrárminisztérium az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be a tárcát vezető Nagy István.
Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg.
A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. A rovar alapú termékeket elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Nagy István szerint „a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre”. (A Központi Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint például abban az évben 19 százalékkal zuhant vissza a magyar mezőgazdasági termelés.)
Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter. Hogy a magyar étkezési szokásoknak mennyi szerepük van abban, hogy az EU ötödik legalacsonyabb várható élettartama a miénk, az természetesen most nem derült ki.
Elődje, Fazekas Sándor ennél még harciasabb volt: ő szigorú büntetéseket ígért 2018-ban azoknak, „akik bogarakkal etetnék a magyarokat”.
A Mathias Corvinus Collegium egészségtudatossági kurzusán mindenesetre nyugodtan lehetett enni rovarlisztes palacsintát, tücsök proteinszeletet és különböző ízesítésű szárított sáskákat.