Jobb, mint az igazi? Itt a hvg.hu nagy Nutella-utánzat tesztje
Minden drágul, egyre korábban sötétedik és mindenki a közelgő válságról beszél: ilyenkor nincs más hátra, mint mogyorókrémbe fojtani a bánatunkat.
Bár a Nutella neve mára eggyé vált a csokis mogyorókrémével, a műfaj sokkal előbb született. A mogyorót a csokoládé pótlására keverték bele először a krémbe a napóleoni háborúk idején, amikor a kikötők blokádja miatt nem jutott el az európai piacra kakaó – ekkor született meg a gianduja nevű krém. A második világháború után megint csak a hiánygazdaság melléktermékeként dobta piacra Pietro Ferrero piemontei pék az ő giandujáját, a Giandujot még szilárd tömbként volt elérhető a vásárlók számára. Öt évvel később, 1951-ben készítették el Ferreróék a krémesebb állagú Supercremát. Azt, hogy a világ megismerte a krémet, Ferrero fiának, Michele Ferrerónak köszönhetjük, ő volt az is, aki – újból módosított összetételben – Nutella néven kezdte el árulni, 1964-ben, az édességet. Egy évvel később született meg az ikonikus üveg.
A recept mára jócskán eltávolodott az eredeti olasz giandujától. Utóbbi harmadrésze mogyorópaszta – a Nutella mogyorótartalma ehhez képest jelenleg 13 százalék. A gianduja másik eleme a kétharmadnyi csokoládé – a modern mogyorókrém esetében a kakaótartalom 7,4 százalék, a cukortartalom pedig meghaladja az 50 százalékot, ezenkívül tartalmaz még tejport, növényi zsiradékot és állományjavítókat is.
Jellemző hozzávalója a Nutellának (és a hozzá hasonló krémeknek) a pálmaolaj, amely egyfelől olcsó alternatívája az Európában termelt növényi zsiradékoknak, másfelől nem avasodik, vagyis a hosszabb eltarthatóságot, könnyebb szállítást teszi lehetővé – mellesleg azzal, hogy nem kell hűtőben tartani a terméket, a kenhetősége is javul. Bár a piemontei mogyoró világhírű, a Ferrero ma már jobbára Törökországból szerzi be a magokat – a társaságot így gyerekmunka alkalmazása miatt is érte már vád. A Nutella ezért több szempontból is vált a globalizált, nagyüzemi feldolgozott élelmiszer szinonimájává – a Ferrero pedig az ezt ellenzők célpontjává.
A cég így elsősorban azt hangsúlyozza, hogy igyekszik a termék hozzávalóit fenntartható forrásból beszerezni, szem előtt tartani a teljes termékláncon belül a nyomonkövethetőséget.
Természetesen a Nutella nevéhez kötődött pár éve az a vád is, hogy az EU különböző országaiban az ugyanolyan néven forgalmazott termékek minősége más és más, a vesztes oldalon pedig jellemzően a kelet-közép-európai országok találhatók. Érdekesség, hogy a Nutella esetében ezt semmilyen vizsgálat nem támasztotta alá, a különböző országokban kapható termékek összetétele egyforma.
De vajon a Nutella az igazi nutella? A hvg.hu szerkesztőségében vakteszttel kóstoltunk végig 11 féle mogyorókrémet, hogy megállapítsuk: melyik rángat ki minket a legnagyobb hatékonysággal a szürke ősz és a közelgő rezsiszámlák okozta lehangoltságból. Kollégáinkat arra is megkértük, próbálják meg kitalálni, a sok nutella közül melyik a Nutella. Eláruljuk: nem arattak nagy sikert.
Listánkból pedig kiderül az is, hogy a pontozásunk alapján melyik változat lett a hvg.hu kedvenc mogyorókrémje:
11. Spar
Mintha olcsó csokitojást olvasztottak volna fel benne – egy örök talányra vélte megtalálni a választ tesztelőnk a gazdátlan húsvéti édesség sorsával kapcsolatban, és szerinte ez magyarázhatja azt is, miért tejbevonó íze van a mogyoró helyett ennek a krémnek. A mogyoróízt más is hiába kereste, és aki meglelte, az is némi rágógumi-beütést társított mellé. Az állaga sem nyerte meg igazán tesztelőinket, volt, akinek egy barna joghurtot juttatta az eszébe, más azt hánytorgatta fel, hogy nehéz lehet palacsintára kenni – szerkesztőségünk szerencsére kiflivel kóstolt.
2,34/5
10. Piros mogyorós
Akad olyan, aki nem tekint kellemes nosztalgiával a Piros mogyorósra? Nos ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a márka mogyorókrémje is osztatlan tetszést arat: bár tesztelőink fele egyértelműen megtalálta benne a mogyorós ízt, a másik fele annál kevésbé, mellesleg megint volt, aki itt vélte fellelni a húsvét elfeledett csokinyuszijait.
Az állag viszont általánosan nem aratott tetszést, túlságosan hígnak, természetellenesnek találták tesztelőink – bármit is jelentsen ez egy mogyorókrém esetében.
2,4/5
9. Milka
Nem volt még egy olyan mogyorókrém, amelyik ennyire megosztotta volna tesztelőinket. Volt, aki kifejezetten kellemesnek tartotta, volt, aki azt nevezte meg pozitívumként, hogy nem bántóan édes, és a tökéletes állag is szerepelt az értékelések között. És aztán ott volt az ellentábor: a bántóan édes és a csípős (!) is több kollégánknak ugrott be kóstoláskor, de gyerekkori traumát is előhozott szeánszunk a turbórágó és a pultban senyvedő vaníliás karika ízének felidézésével. És akkor eljutottunk a végső kritikához is: „Mintha Justin Bieber death metalt énekelne a nyelvemen” – és nincs több érvünk.
2,57/5
8. Lino Lada Gold
A Nutellát nem annyira, de emlékeket annál inkább idézett fel ez a krém, amely az egyetlen olyan a teszteltek közül, amelyik pörköltmogyoró-darabokat is tartalmaz. A rossz kávégépekben kapható mogyorós kávé ízét, a vasútállomásokon gyerekként vásárolt Africana nugátot is említették a tesztelők, akik abban is megosztottak voltak, hogy a pörkölt mogyoró jót tesz az egésznek, vagy épp ellenkezőleg. És persze volt, aki azt jegyezte meg, a pörkölt mogyoró igazán sokat tenne hozzá, ha ízben nem annyira a fás jelleget erősítené, hanem a mogyorósat.
2,79/5
7. Choco Nussa (Lidl)
„Kiabál belőle a nugát íz, de aztán lecsillapodik, nem vinném vissza, még akkor se, ha nem lennének brüsszeli szankciók” – kell ennél pozitívabb vélemény? Nos, tesztelőnk, ha nem is volt egyedül dicséretével, de a többség számára mégis a túl édes, porcukros, émelyítő íz dominált ebben a krémben. „Most megyek és iszom egy pohár vizet” – így egy másik tesztelőnk.
2,96/5
6. Diablo
Az egyetlen olyan mogyorókrém a tesztünkben, amelyik nem tartalmaz cukrot. Ez persze megint csak elég megosztó eredményhez vezetett: volt, aki a Nutella-ízt fedezte fel benne, volt, aki úgy ítélte, a kóstoláskor feltámadt a benne élő mókus. És aztán volt, aki azt vizionálta, hogy gumit égettek a gyártósor mellett, az okoz szerinte füstös mellékízt, de olyan is akadt, aki a felnyíló kuka aromáját vélte megtalálni. A kevésbé költői verzió a savanykás, a sós és az avas jelző volt.
3/5
5. Mogyorós-kakaós krém (Penny)
Ha valamelyik krémről senki nem gondolta, hogy a Nutellát akarja utánozni, ez az – volt persze olyan, akit ez nem zavart, sőt olyan is, aki markáns mogyorós ízt talált benne. (Meg olyan is, aki semennyire nem talált benne mogyorós ízt, inkább fanyar-savanykás mellékízre emlékezett a kóstolás után.) A markánsan sötét színt viszont egyértelművé tette, hogy itt bizony nem a Ferrero termékéről van szó.
3,14/5
4. Pasta cao (Auchan)
Nem volt még egy mogyorókrém, amelyiknek ennyire szerettük volna az állagát, volt, aki még azt is megjegyezte, hogy krémes ugyan, de van annyira masszív, hogy szoborrá formálható. Kár lenne tagadni, új perspektívákat nyitott meg ezzel – de ne hagyjuk elterelni a figyelmünket. A mogyorós ízt annyira nem lelték a tesztelők, mint amennyire a krémességet, és volt, aki arra jutott magában – hibásan –, hogy a termék cukor helyett édesítőszerrel készült.
3,38/5
3. Lindt Hazelnut Spread
Nem volt még olyan mogyorókrém, amelyik ennyire ízlett volna mindenkinek: a mogyorósság épp úgy pozitívumként jött elő, mint az étcsokis jelleg, más azért tartotta felüdülésnek, mert nem volt annyira édes, mint a többi. Az, hogy mégsem ez nyerte a tesztet, leginkább azzal magyarázható, hogy tesztelőink nem találták meg benne azt, amit egy mogyorókrémtől elvárnak: hogy olyan legyen, mint a Nutella.
A másik problémaként azt nevezték meg, hogy folyósabb a többi krémnél – volt, aki ezt a túlzott mennyiségű étolajnak tudta be, volt, aki pedig a pálmaolaj hiányának. Igazságot nehéz tenni, mivel a gyártó nem tünteti fel, hogy a termék készítésénél milyen növényi olajat is használ, az biztos, hogy a mogyorótartalom jóval magasabb itt a többivel összehasonlítva.
3,52/5
2. Nutella
Csillámpónik lovagolnak a nyelvemen – kapott már ilyen értékelést mogyorókrém? A Nutella mindenesetre olyan viszonyítási pont az életünkben, amiről mindenkinek más jut eszébe, és a jelek szerint ebbe belefér az is, hogy nem is ezt tartjuk már az Igazinak. Tesztünk résztvevői közül mindenesetre csak egy akadt, aki rájött volna, hogy Nutellával van dolga, a többség láthatóan valamelyik kedvencében találta meg a vágyott ízt. És hogy mit gondoltunk a Nutelláról? Volt, aki szerint nem túl édes, volt, aki ennek az ellenkezőjét mondta – a nutellák muskotályosa jelző is vélhetően erre utalt. Volt, akinek a nápolyi jutott róla eszébe, volt, akinek semmi, szerencsére többen is akadtak, akik szerint az ízben azért uralkodik a mogyoró. Meg olyan is, aki szerint a kakaó.
3,53/5
1. Nutoka (Aldi)
Ez volt az a krém a tesztben, amelyikről a legtöbben állították, hogy Nutellával van dolguk. Hogy ez mit jelent, az persze nem egyértelmű: volt, aki a vajasságát emelte ki, volt, aki a mogyorós lecsengést, de a nugátos és a kellemesen semleges ízhatás is szerepelt a vélemények között, és volt, aki enyhe cukorropogást vélt felfedezni a nyelvén (és ez tetszett neki) , de az érvek között pozitívumként ott volt az is, hogy mintha tényleg egy mogyorókrémmel lenne dolgunk.
3,83/5