15° Budapest
2025 augusztus 08., péntek
image

Jó benyomást szeretnénk kelteni nassolás közben is

A sajátunktól eltérő társas közeg hatására egészségesebb ételekre esik a választásunk – derült ki nemrég a Londoni City Egyetem kutatásából.

A kívülálló csoportoktól negatívabb megítélésre számítunk, ez a félelem ösztönöz arra, hogy megpróbáljuk mérsékelni a rossz benyomást.

A kísérletsorozatban összesen ezer résztvevő bevonásával vizsgálták a társas környezet ételválasztásra gyakorolt hatását.

Az egyik helyzetben például csokoládé és mazsola közül választhattak maguknak nassolnivalót a diákok.

Tizenkét százalékuknak esett az egészségesebb opcióra a választása abban a kísérleti feltételben, amikor a saját egyetemükről állt mellettük egy másik diák.

Viszont több mint a duplájára, harmincegy százalékra emelkedett ez az érték egy idegen egyetem idegen hallgatójának jelenlétében.

Az elhízás és az egészségtelen életvitel komoly társadalmi problémává nőtte ki magát – hívják fel a figyelmet a kutatás vezetői, akik az egészséges ételek népszerűsítésére ajánlják a Psychology&Marketing című lapban publikált eredményeiket.

Az étkezések fontos szerepet töltenek be társas életünkben.

Az egészséges ételek választása ráadásul nemcsak a testünknek tesz jót, hanem mint kiderült, szociális helyzetekben előnyszerző tényezőkként tekinthetünk rájuk.