Jelentősen csökkentheti a demencia veszélyét a mediterrán diéta
Britek körében végzett kutatás eredményei arra utalnak, hogy a többségében növényi alapú étkezésnek "védőhatása" lehet a demenciával szemben, függetlenül az egyén genetikai kockázatától, ami a kutatók szerint a jövőbeni közegészségügyi stratégiák alapját képezheti, ha további kutatások megerősítik eredményeiket. A szigorú mediterrán étrendet követőknél 23 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik másképp étkeztek – írja a Guardian.
A tanulmány vezető szerzője Dr. Janice Ranson, az Exeteri Egyetem tudományos főmunkatársa elmondta: a 60 ezres mintán végzett vizsgálat eredményei alátámasztják a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és egészséges zsírokban gazdag mediterrán étrend fogyasztásának hosszú távú agyi egészségügyi előnyeit.
A kutatás nyomán az Aston Egyetem dietetikus oktatója, Dr. Duane Mellor ugyanakkor megjegyezte, hogy a felhasznált élelmiszer-kérdőív nem tükrözi a brit étkezési szokásokat, például a burgonyát másképp fogyasztják az Egyesült Királyságban, mint a mediterrán térségben. Mellor hozzátette azt is, hogy nem terjedt ki az étkezés szociális aspektusára sem, amely a mediterrán étrend egyik fő jellemzőjének számít, és az emberekkel való interakciók fokozása révén védőhatást gyakorolhat a demencia ellen.