Felmérte a Michelin Guide a legjobb hazai éttermeket, országos listát adnak ki
Első alkalommal közöl étteremlistát Magyarország egészéről a Michelin Guide – közölte hétfőn a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely szerint a lista (National Selection of Hungary) révén “az egész ország konyhaművészeti kínálata felkerül a nemzetközi térképre, ami egy újabb mérföldkövet jelent a hazai turizmus és gasztronómia fejlődésében”.
Mint az MTÜ írta, a Michelin kiadványa, amely immár a vidéki éttermeket is minősíti – korábban már készült budapesti lista –, rövid távon forgalomnövekedést hozhat, hosszabb távon a szektor versenyképességét fokozhatja.
Emlékeztettek, hogy a francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, és fennállása óta világszerte több mint 40 országban, 30 000 létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. “Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít a legrangosabb gasztronómiai elismerésnek” – írták.
Az MTÜ szerint a Michelin inspektorai az elmúlt egy évben több alkalommal is visszatértek az országba, ahol inkognitójukat fel nem fedve keresték a legjobb vendéglátóhelyeket.
Az ügynökség szerint a mostani bejelentés túlmutat önmagán, mert nagymértékben erősítheti Magyarország nemzetközi vonzerejét. MInt írták, hatása már korábban is megmutatkozott, hiszen a tavalyi válogatás “szerepet játszott Magyarország beutazó turizmusának vírushelyzetet követő stabilizálódásában és a turisták bevonzásában”.
Hogy a listára pontosan mely éttermek fértek fel, melyek kaptak Michelin Csillagot vagy BIB Gourmand elismerést, az november 3-án derül ki.
Borítóképünk illusztráció, a Costes egyik tányérja (répa-galamb) látható rajta.