Budapest
2024 november 15., péntek
image

Ezt fogja enni mindenki III. Károly koronázása idején

Coronation quiche, azaz koronázási quiche – ez lesz az az étel, amelyet a május 6-ai hétvégén rengetegen fognak majd enni szerte az Egyesült Királyságban. Ezt az omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepényt személyesen Károly és Kamilla szavazta meg a koronázás ételének, és várhatóan rengeteg utcabál és közösségi rendezvény menüjében kap majd központi szerepet.

A koronázási quiche-ben a spenót, a lóbab, a sajt és a tárkony viszi a prímet. Bár a királyi család közösségi médiafelületein közzétett recept tartalmaz szalonnát is, a vegetáriánusok könnyen a preferenciáikhoz igazíthatják a hozzávalókat. Melegen és hidegen is lehet fogyasztani, vagyis igazi buliétel, ráadásul az elkészítése sem túl bonyolult vagy költséges.

Az 1953-as koronázás jellegzetes étele egyébként a poulet reine Elizabeth volt, egy csirkeétel, amely indiai ihletésű krémes currymártással készült.

A mostani koronázási quiche-t bárki elkészítheti, közzétették ugyanis a receptjét is:

A tészta hozzávalói:

125 g liszt

csipetnyi só

25 g hideg vaj, kockára vágva

25 g zsiradék

2 evőkanál tej

Vagy: 1 x 250 g-os kész omlós tészta

A töltelék hozzávalói:

125 ml tej

175 ml tejszín

2 közepes tojás

1 evőkanál apróra vágott friss tárkony

só és bors

100 g reszelt cheddar sajt

180 g párolt spenót, enyhén felaprítva

60 g főtt lóbab vagy szójabab

1. A tészta elkészítéséhez szitáljuk bele a lisztet és a sót egy tálba; adjuk hozzá a vajat és a zsiradékot, és morzsoljuk össze. Apránként adjuk hozzá a tejet, és az egészet gyúrjuk tésztává. Fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben 30-45 percig.

2. Lisztezzük meg enyhén a munkafelületet, és nyújtsuk ki a tésztát egy körülbelül 5 mm vastagságú kör alakban.

3. Béleljük ki a tésztával a kerek sütőformát, ügyelve arra, hogy ne legyenek rajta lyukak, különben a keverék kifolyhat. Fedjük le, és pihentessük további 30 percig a hűtőben.

4. Melegítsük elő a sütőt 190 C-fokra.

5. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, tegyünk bele sütőbabot, és süssük így 15 percig, majd távolítsuk el a sütőpapírt és a sütőbabot.

6. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 C-fokra.

7. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojásokat, a zöldfűszereket és a fűszereket.

8. A tésztaalapba szórjuk bele a reszelt sajt felét, tetejére az apróra vágott spenótot, a babot és a fűszernövényeket, majd öntsük rá a folyékony keveréket.

9. Ha szükséges, óvatosan keverjük meg finoman a keveréket, hogy a töltelék egyenletesen eloszoljon, de vigyázzunk, nehogy megsérüljön a tésztalap.

10. Szórjuk meg a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 20-25 percig, amíg a teteje enyhén aranyszínű lesz.