Ezt fogja enni mindenki III. Károly koronázása idején
Coronation quiche, azaz koronázási quiche – ez lesz az az étel, amelyet a május 6-ai hétvégén rengetegen fognak majd enni szerte az Egyesült Királyságban. Ezt az omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepényt személyesen Károly és Kamilla szavazta meg a koronázás ételének, és várhatóan rengeteg utcabál és közösségi rendezvény menüjében kap majd központi szerepet.
A koronázási quiche-ben a spenót, a lóbab, a sajt és a tárkony viszi a prímet. Bár a királyi család közösségi médiafelületein közzétett recept tartalmaz szalonnát is, a vegetáriánusok könnyen a preferenciáikhoz igazíthatják a hozzávalókat. Melegen és hidegen is lehet fogyasztani, vagyis igazi buliétel, ráadásul az elkészítése sem túl bonyolult vagy költséges.
Az 1953-as koronázás jellegzetes étele egyébként a poulet reine Elizabeth volt, egy csirkeétel, amely indiai ihletésű krémes currymártással készült.
A mostani koronázási quiche-t bárki elkészítheti, közzétették ugyanis a receptjét is:
A tészta hozzávalói:
125 g liszt
csipetnyi só
25 g hideg vaj, kockára vágva
25 g zsiradék
2 evőkanál tej
Vagy: 1 x 250 g-os kész omlós tészta
A töltelék hozzávalói:
125 ml tej
175 ml tejszín
2 közepes tojás
1 evőkanál apróra vágott friss tárkony
só és bors
100 g reszelt cheddar sajt
180 g párolt spenót, enyhén felaprítva
60 g főtt lóbab vagy szójabab
1. A tészta elkészítéséhez szitáljuk bele a lisztet és a sót egy tálba; adjuk hozzá a vajat és a zsiradékot, és morzsoljuk össze. Apránként adjuk hozzá a tejet, és az egészet gyúrjuk tésztává. Fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben 30-45 percig.
2. Lisztezzük meg enyhén a munkafelületet, és nyújtsuk ki a tésztát egy körülbelül 5 mm vastagságú kör alakban.
3. Béleljük ki a tésztával a kerek sütőformát, ügyelve arra, hogy ne legyenek rajta lyukak, különben a keverék kifolyhat. Fedjük le, és pihentessük további 30 percig a hűtőben.
4. Melegítsük elő a sütőt 190 C-fokra.
5. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, tegyünk bele sütőbabot, és süssük így 15 percig, majd távolítsuk el a sütőpapírt és a sütőbabot.
6. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160 C-fokra.
7. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojásokat, a zöldfűszereket és a fűszereket.
8. A tésztaalapba szórjuk bele a reszelt sajt felét, tetejére az apróra vágott spenótot, a babot és a fűszernövényeket, majd öntsük rá a folyékony keveréket.
9. Ha szükséges, óvatosan keverjük meg finoman a keveréket, hogy a töltelék egyenletesen eloszoljon, de vigyázzunk, nehogy megsérüljön a tésztalap.
10. Szórjuk meg a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 20-25 percig, amíg a teteje enyhén aranyszínű lesz.