Budapest
2024 november 05., kedd
image

Drágul a szaloncukor is idén, de az árrobbanást megússzuk

Októbertől több mint duplájára drágult a cukor a szabadpiacon: a korábban tonnánkénti 500-550 eurós ár ma már közel 1100 eurónál jár. De több mint kétszeresére nőtt a glükózszirup ára is, és akkor még nem beszéltünk a papír és az energia nagy arányú drágulásáról, vagy a népegészségügyi termékadó kiterjesztéséről – sorolta a Magyar Édességgyártók Szövetségének az elnöke a szövetség hagyományos karácsonyi sajtótájékoztatóján, mi minden befolyásolja azt, mennyibe is kerül egy szaloncukor vagy csokimikulás.

Sánta Sándor azonban egy jó hírt is megosztott: mivel a novemberben a boltokba kerülő szaloncukrot jellemzően nyáron készítik, így az alapanyagokat április-májusban kötötték le, vagyis az árrobbanást még megúszták a gyártók. Ez sem jelenti azonban azt, hogy ne érte volna utol az infláció a szaloncukrokat: az elnök számítása szerint nagyjából 15-20 százalékkal kerülhetnek idén többe, mint tavaly. Ez az olcsóbb kategóriákban 4-5 ezer forintos kilónkénti árat jelent, a prémiumtermékeknél pedig 10-12 ezer forintot.

Emiatt – mint elmondta – mennyiségben csökkenéssel számolnak, a polcon látható fogyás azonban egyelőre nem igazolja félelmüket. A szezonban egyébként jellemzően 3-3,5 tonna szaloncukor fogy, 10 milliárd forint értékben, ez a teljes decemberi édességforgalom csaknem negyede.

Akármennyire is nő azonban az ár, nem csak mennyiségben, de profitban is visszaeséssel számolnak a gyártók. Ennek hátterében áll az is, hogy a hektikus forintárfolyam (benne egy trendszerű csökkenéssel, hiszen egy éve még 360-370 forintért jegyezték az eurót most meg 410 forint körül) igazából azoknak a cégeknek kedvez, amelyek képesek exportálni, a szaloncukor azonban igazi hungarikum, csak itthon van piaca – magyarázta Sánta Sándor.

Az esemény évek óta nem csak az édességipari trendek bemutatásáról szól, itt hirdetik ki az év szaloncukra díj nyerteseit is. A megmérettetésen ezúttal 186 szaloncukor vett részt, a 12 kategória zsűrizésében több mint 300 kóstoló vett részt.

Az év szaloncukra a gyulai Kézműves Cukrászda forralt boros édessége lett, kézműves kategóriában a Keszthelyi Sütibolt mézeskalács ízesítésű szaloncukra ropogós kekszdarabokkal nyert, az év vegán szaloncukra a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalmása lett, míg a kedvező árú (6990 forint/kg alatti) árkategóriában a Tesco karamellás szaloncukra győzedelmeskedett. Az év új íze pedig a Piros Mogyorós tejkrémes tejcsokoládé szaloncukra robbanócukorral és aprított mogyoróval.

És hogy ehhez képest mit vesznek a magyarok? Még mindig uralkodnak a zselés szaloncukrok – ezek adják a klasszikus termékekből álló piac kétharmadát. Ezt a kókuszosok követik, majd a marcipános, karamellás és a mogyorókrémes a magyarok kedvence.

deferredVoteInit('7aec98e2-ac0b-4ac7-a50a-4400da0a18f1', {"VoteId":"7aec98e2-ac0b-4ac7-a50a-4400da0a18f1","Title":"Ön mit gondol a zselés szaloncukorról?","Description":null,"HasDescription":false,"VoteItems":[{"ItemId":"4dfb7533-fc6a-4997-b91a-faa4e61b5c04","Caption":"A legjobb!"},{"ItemId":"f7587d90-ee87-461f-8c81-bc788b2f96fb","Caption":"Meg nem bírnám enni!"},{"ItemId":"8be31b15-d12a-4cbe-8c89-97a14f75485a","Caption":"Megeszem, de nem a kedvencem."}]});