Budapest, Bécs, Brüsszel, Párizs: megnéztük, melyik adventi vásáron lakhatunk jól a legolcsóbban
Egyre-másra nyílnak Európa-szerte az adventi vásárok, ahol szerencsés esetben meghitt, karácsonyi hangulatban apaszthatjuk pénztárcánkat kézműves vagy kézműves jellegű ajándéktárgyak böngészésével és vásárlásával, illetve szívet és gyomrot melengető, és mindenképpen (sőt talán túlzottan is) tápláló ételek fogyasztásával. De vajon melyik városban mennyire ürül ki a bukszánk, ha éhesen és szomjasen esünk be a karácsonyi vásárra?
A hvg.hu ismerősök, hozzátartozók, régi és jelenlegi kollégák segítségével igyekezett feltérképezni a lehetőségeket Párizsban, Brüsszelben, Bécsben és persze Budapesten. Ha éhesek vagyunk és fontos a pénztárcánk, lehet,hogy a legtávolabbi Brüsszelt érdemes választani a Bazilika és Bécs helyett is. A négy helyszín közül a legdrágább Párizs, de egyes ételkategóriában még ott is jobban kijöhetünk, mint itthon.
Bemelegítés
A téli hidegben kézenfekvő, hogy meleg itallal hevítsük fel testünket, és persze legyen alkoholos is, hogy lelkünk is emelkedettebb hangulatba kerüljön. Ilyen szempontból Budapesten járunk a legjobban, ahol 1200 forintot kell leszurkolnunk egy pohár (3 dl) forralt borért, és Párizsban kell a legmélyebbre túrni a tárcába, hogy kicsengessünk ugyanezért 2450 forintnyi eurót (az árakat a MNB hétfői középárfolyamán váltottuk át forintra, hogy könnyebb legyen összehasonlítani). Brüsszelben szinte azonos áron forraltborozhatunk, mint a Vörösmarty vagy a Szent István téren, míg a földrajzilag jóval közelebbi Bécs árai inkább Párizshoz álltak közelebb. A belga fővárosban persze lehet, hogy inkább a forralt sört kóstolnánk meg, ezért azonban többet is kell fizessünk: egy pohárért (2,5 dl): 2040 forintnyi eurót.
Ha karácsonyi vásárba megyünk, jó eséllyel velünk van gyerekünk is, aki nem csak a színes játékokért, de valami édes meleg italért is nyaggat minket. Megnyugtatására talán a forró csoki a legkézenfekvőbb megoldás, ezért Brüsszelben még csak a zsebünkbe sem kell nyúlni: az EUrologus azt tapasztalta hogy az ottani vásáron egy nagy kávéházlánc révén ingyen adják (akárcsak a kávét). A legdrágább itt is Párizs, ahol 2040 forintért (5 euró) mérik a 3 decis pohár csokit, miközben itthon ezer forint két decije – ám ha belga csokiból kérjük, akkor Budapesten kell a legtöbbet fizetnünk (2400 forint).
Vegán gulyás Bécsben vagy nem árstopolt rakott krumpli Párizsban?
Éhségük gyors csillapítására sokan választják a lángost, ami gyakran szolgál a hazai vásárok (piacok, strandok) általános drágaságmérő eszközeként is. A Vörösmarty téren van, ahol 1750-2000 forintba kerül az alapváltozat, ami jócskán meghaladja a talán hasonló strandétel-kategóriába eső schönbrunni krumplilepény 1429 forintos árát, de messze elmarad attól, amit a párizsi Tuileriák kertjében kérnek a sós palacsintáért: 3266 forintnyi eurót. Brüsszelben nem találtunk ebbe a kategóriába sorolható ennivalót, talán az ott kínált pizza áll hozzá a legközelebb, amit 10 eurótól (4080 forint) mérnek, de gazdagabb feltéttel akár 17 eurót is fizethetünk érte.
Ebből a 6900 forintból azonban már kijön a Vörösmarty tér 6000 forintba kerülő lazacos lángosa is.
Nem vásár a vásár sült kolbász nélkül. A Vörösmarty téren a mangalicakolbász adagját 4500 forintért kínálják, ami bizony minden másik itt taglalt adventi vásárnál drágább, ha a kolbász(szerű) ételeket nézzük. A mangalicánál (de nem a kolbásznál) maradva: Bécsben már 4080 forintnyi euróért kaphatunk mangalicasonkás olvasztott sajtos kenyeret (käseraclettebrot), ugyanezt ráadásul véres hurkával már 3900 forint alatt megkapjuk. Eközben Párizsban is ehetünk akár már 3266 forintért sült kolbászos szendvicset (választható szósszal), és akkor még nem beszéltünk a Brüsszelben alig több mint 2800 forintért mért braadworstról (sült kolbász) – igaz, ez valószínűleg nem mangalicából készült.
Ha jellegzetesebb főételt kóstolnánk, akkor sem biztos, hogy Budapesten lesz a leghálásabb a tárcánk. Itt 4500 forintot kell leperkálni például a sertés brassóiért, miközben Bécsben már alig valamivel több, mint 2850 forintért kaphatunk gulyást – igaz a vegán változatot, ami a már eddig (és majd még) elfogyasztandó kalóriákat tekintve tűnhet kézenfekvő választásnak. Ha ellenben mégis valami extrára vágyunk – például egészben sült burgonyára lazacos feltéttel – a schönbrunni kastély udvarán még akkor is megússzuk 4000 forint körüli összegből.
A Szent István téri árakhoz képest nem tűnik soknak, de az ártsopot nézve mégsem kevés az a 4900 forintnyi euró, amit Párizsban kérnek az ottani rakott krumpliért. Persze máris könnyebben veszi be gyomrunk a Tuilériák tartiflette-jét, ha tudjuk, hogy
összetevői között a krumplin hagymán, baconon és tejszínen kívül a finom alpesi reblochon sajt is ott van.
Ha már túl vagyunk a főételen, bizonyára megszomjazunk, de feltehetően már inkább valami hidegebbre lesz szükségünk. Nem biztos, hogy sört a karácsonyi vásárokon érdemes inni, de összehasonlítási alapnak mégis jó, és persze a szomjat is oltja. A félliteres csapoltat Budapesten 1500 forintért kapjuk, Bécsben viszont már 1633, Párizsban pedig 2000 forint feletti összeget kell fizetnünk – feleakkora (2,5 dl) mennyiségért. A belga sörök hírét ismerve legszívesebben mégis talán Brüsszelben perkálnánk ki azt az 1633 forintnyi eurót, amit egy 0,33-as ottani (üveges) sörért kérnek.
Édesszájúaknak
Desszertekkel egy-egy karácsonyi vásárban folyót lehetne rekeszteni, körképünkben kétféle édesség árait vetettük össze: a jellemzően helyben sütött, akár főtétellel is felérő, vagy egymás között is elosztható meleg édességekét, illetve a kisebb süteményekét.
A Szent István tér 3000 forintos töltött kürtőskalácsánál olcsóbban jövünk ki, ha Párizsban veszünk apácafánkot (pet de nonne) hat darabot 1225 forintért, vagy Brüsszelben a drágább helyi (Bruxellois) waffelt 2040-ért. Bécsben eközben közel 3500 forintért ehetünk mákos tésztát (cukrosan vagy akár almaszósszal).
A süteményeket nézve az ezer forintos pesti rétes száll versenybe az 1225 forintos schönbrunni puncsos minyonnal, a 2040 forintos párizsi francia (alap, csak cukros) palacsintával, és az 1225 forintnyi euróért mért brüsszeli olcsóbb (Liégeois) wafellellel.
Spórolnánk vagy herdálnánk?
A legolcsóbb ételeket nézve jelentősen olcsóbb tud lenni Budapest, ám a legdrágábbakat tekintve már kiegyenlítettebb a verseny.
Így például miközben a Szent István téren már ezer forintért is kaphatunk gratin burgonyát (egy darabot), Bécsben 1429-ért, Párizsban pedig 2040-ért mérik a sültkrumpli adagját (a budapesti 3000 forintos sült burgonyát nem számoltuk a legolcsóbb ételek közé). Ezeknél azonban biztos sokkal nagyobb élményt nyújtanak, a brüsszeli legolcsóbb ételek: a
krokett rákkal 2040 vagy a kilenc darab csiga 2450 forintnak megfelelő euróért.
A legdrágább ételeket nézve érdekes módon Schönbrunn nyeri az árversenyt, ahol 5267 forintba kerül a magyaros bográcsgulyás (Altungarisches Kesselgulasch). Budapest ebben a kategóriában hozza a francia szintet a 8500 forintért mért rozmaringos báránycsülökkel, mert ennél csak kicsivel kerül többe a Tuilériák kertjének legdrágább étele, a 9000 forintos barbecue oldalas sült krumplival és szósszal. Persze most csak az egyszemélyes adagok árát vettük alapul, a többszemélyes tálakból ennél drágább is akad.