Boldognak tűnnek most a magyar epertermesztők
Nagyon bizakodóan nyilatkozott az idei szamócatermésről a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, nyilatkozatukat az MTI hozta le.
Azt írják, a szabadföldön ültetett növények állapota kifejezetten jó, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén. (Az üvegházban és fűtött körülmények között termesztett szamóca elenyésző, mindössze pár tíz hektárt termesztenek így az országos 800 hektárból.)
A hidegfóliában tartott szamócákat most kezdik szedni, tehát még nincs túlkínálat a piacon, a magyar szamóca kilója most a nagybani piacon jellemzően 3000 forint körül van. Mivel idén a mediterrán térség "megfázott", alig van importnyomás - jegyezték meg. Átmenetileg a spanyol és görög áru is 1900-2200 forintra drágult vissza a héten a korábbi 1200 forint környéki szintről - írják, bár ennek ellentmond, hogy az egyik diszkontláncnál éppen most 1000 forintért árulják a spanyol epret.
A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki - írják, hozzátéve: a sikeres telepítési pályázatok miatt több új szamócaültetvény létesült, viszont ezek elsősorban ipari feldolgozásra termelnek majd.
A hazai termesztésben továbbra is a kifejezetten jó ízű Clery, Joly és Asia fajták dominálnak, ezeknél a zamatosság számít, nem a hosszú eltarthatóság, mivel a magyar eperből elég kevés, csak évi 50-80 tonna megy exportra.
A tavalyi szezonban az átlagosnál valamivel kevesebb, 5000 tonna körüli termést takarítottak be kifejezetten alacsony értékesítési árak mellett. Idén az import 3500 tonna körül alakulhat a mediterrán térséget érintő hideg időjárás miatt.
Ha az időjárás csak lassan melegszik fel, vagyis nem csúszik össze a hidegfóliás és a szabadföldi állományok szedése, a hazai termesztők jó idényt zárhatnak a jelenlegi, nagyon korai kilátások alapján - prognosztizálták.