Budapest
2024 november 19., kedd
image

A mogyoróvajjal kivédhető a későbbi allergia, ha a megfelelő időben adjuk a babának

A Southamptoni Egyetem, a londoni King's College és a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kutatócsapatának együttműködésében egy új tanulmány látott napvilágot, amely arról szól, hogy a későbbi mogyoróallergia kockázatát remekül lehet csökkenteni azzal, ha már a babakorban megismertetjük a gyereket a mogyoróvajjal - szemlézi a tanulmányt a BBC.

A kutatók szerint a kritikus periódusban - 4 és 6 hónapos kor között - adagolt mogyoróvaj 77 százalékkal csökkenti az allergia kialakulását, ugyanis amíg az immunrendszer fejlődik, addig lehet megtanítani arra, hogy mit ismerjen fel "barátként" vagy "ellenségként. Ételallergiák esetén az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamilyen ételösszetevőt.

A kutatók szerint, ha egy későbbi periódusban ismertetjük meg a kisgyereket a mogyoróval, akkor nőni fog az allergia kialakulásának veszélye. Például a mogyoróvajat először 6 hónapos és egy éves koruk között fogyasztó gyerekeknél már csak 33 százalékkal csökkent le az allergia kialakulásának kockázata.

A brit szakértők azt is javasolják, hogy az ekcémás gyereknél már a a féléves kort sem érdemes megvárni, már a 4. hónapban lehet adni neki mogyoróvajat.

Azt javasolják továbbá, hogy a kisgyerekeknek heti három teáskanálnyi mogyoróvajat adjanak akár éveken keresztül.

Kiemelik, hogy a fulladás veszélye miatt egész vagy összetört mogyorót ne adjanak a szülők a gyereknek 5 éves kor alatt.