Budapest
2024 november 18., hétfő
image

A magyar és az olasz Lidl árainak összevetéséből látszik, milyen durva itthon az élelmiszerdrágulás

Egy év alatt annyit drágultak Magyarországon az élelmiszerek, hogy 30 százalékról 7 százalékra csökkent a különbség az olasz és a magyar Lidl árai között – írja a Telex.

A lap tavaly decemberben is összevetette a mindkét országban megtalálható üzletlánc magyar és olasz árait, idén pedig megismételték ezt, és azt tapasztalták, hogy a spagetti feleannyiba kerül kint és egy sor élelmiszer 30-40 százalékkal olcsóbb Olaszországban.

Mindez nem meglepő annak ismeretében, hogy amíg a 2021 novemberétől számított évben Magyarországon 47,2 százalékos volt az élelmiszerek inflációja az Eurostat szerint, addig Olaszországban ez „csak” 13,8 százalékra jött ki (ami alacsonyabb a 17,9 százalékos EU-s  átlagnál is).

A magyar és olasz átlagfizetésekhez viszonyítva az is megállapítható, hogy az olaszoknak kicsivel olcsóbb, a magyaroknak pedig jóval drágább lett az élelmiszer, sőt

összességében megállapítható, hogy élelmiszerben mérve az olasz fizetések több mint kétszer annyit érnek, mint a magyarok.

A Telex azt is megjegyzi, hogy az élelmiszerek adóztatása jelentősen különbözik a két vizsgált országban. Olaszországban az áfa normális mértéke 22 százalék, de a legtöbb élelmiszerre a kedvezményes 10, 5, vagy 4 százalékos adókulcs vonatkozik.

Nálunk viszont a 27 százalékos áfa alól csak a húsok és a tej (5%) jelent kivételt.