Budapest
2025 november 22., szombat
image

250-szer édesebb a cukornál, és a környezetet sem terheli az egyik legnépszerűbb cukorpótló szer

A Surrey Egyetem legfrissebb kutatási eredménye szerint a sztívia növényből származó természetes édesítőszerek ugyanolyan édességet biztosítanak, mint a cukor, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mindössze 10 százalékát produkálják – számolt be az eredményről a SciTechDaily.

A The International Journal of Life Cycle Assessment című tudományos lap hasábjain megjelent tanulmány szerint a kutatók a növényből kivonták a szteviol-glikozidokat, vagyis az édes ízért felelős vegyületeket. Az ezen végzett életciklus-értékelés során – amely a produktum teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait – kimutatták, hogy ezen édesítőszer gyártása kisebb környezeti terheléssel jár, mint a cukoré. Ezek szerint kevesebb földre és vízre van szükség a termesztéséhez, miközben ugyanolyan édességet biztosít, mint a cukor.

Számos cukorhelyettesítő szer – mint például a szteviol-glikozid – képes reprodukálni a cukor ízét anélkül, hogy az ehhez kapcsolódó egészségügyi kockázatokkal – például fogszuvasodás, elhízás vagy cukorbetegség – járna a fogyasztásuk. A kutatók szerint 4 gramm sztívia használata olyan, mintha 1000 gramm cukrot használnánk, előbbi ugyanis az utóbbihoz képest 250-szer édesebbnek érződik.

James Suckling, a tanulmány vezető szerzője szerint a vizsgálat duplán jó hír, hiszen nemcsak egészségesebbek lehetünk a sztívia fogyasztásától – ha azzal kiváltjuk a cukorfogyasztást –, de a bolygót is sokkal kevésbé terheljük vele. Megjegyzete ugyanakkor, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a szteviol-glikozidok egészségre gyakorolt hatását teljes mértékben sikerüljön feltérképezni.